jueves, 18 de diciembre de 2014

Les TIC per a la relació família-escola

Els pares, com bé dicta la llei, són els principals responsables dels menors. La família és el referent més immediat del nen, la seva primera font de formació i el seu primer pont de comunicació amb la societat. Per aquest motiu, les hem de tenir molt en compte a les escoles i invitar-les a la participació en l’educació dels seus fills.


Fins i tot la llei reconeix la necessitat de participació per part dels pares a les escoles. 



Un dels inconvenients de l’absència de participació de les famílies a les escoles és la incompatibilitat horària per motius laborals o personals. Però avui dia, gràcies a les TIC, aquesta perspectiva està canviant i s’està començant a donar un altre tipus de comunicació mitjançant les noves tecnologies.

Les tecnologies de la informació i la comunicació obrin noves perspectives no només per informar i implicar a les famílies en els centres escolars, sinó també per afavorir les relacions entre la família, l’escola i la comunitat. Alguns dels exemples més comuns que ens podem trobar a les escoles avui dia és el blog, en el qual es poden trobar la comunicació d’esdeveniments o activitats que realitza el centre amb els infants o dirigides als pares. També hi ha altres eines com el correu electrònic, les xarxes socials o pàgines webs amb informació diversa, d’entre altres. A continuació us deixo alguns exemples, que em pareixen interessants:

  • Guiainfantil à en aquesta pàgina web podeu trobar tota mena d’informació, des de salut o educació fins a l’alimentació tot pensat per a millorar la vida de l’infant.
  • Interneten el aula à pàgina per a tenir informats als pares i mestres. També et condueix a diversos blogs segons la informació que necessitis. 

Les TIC com podem observar ens poden ajudar a tenir una millor qualitat de vida però cal saber fer un bon ús d’aquestes, ja que si no poden rompre amb la vida familiar, provocant un aïllament i la falta de comunicació entre els membres.


Hem d’ensenyar als infants a navegar per la xarxa amb un sentit crític. Internet és en l’actualitat la biblioteca més gran que mai ha existit, però té un inconvenient i és que tothom pot crear en aquesta gran biblioteca. Per això la importància de saber buscar, seleccionar, analitzar i comprendre la informació. A més, els pares s’han d’encarregar d’ensenyar als fills a fer un bon ús d’aquesta xarxa i fer-los veure que no només serveix com a eina d’oci, sinó també com a eina per a aprendre. 

Un bon resum de les TIC per a la relació entre família i escola està al següent esquema:


Per acabar, animar a tota la comunitat docent i als pares a lluitar entre tots perquè aquest canvi només és el principi d’una nova etapa que ajudarà a l’educació a evolucionar i donar als infants un futur més enriquidor. 

M’agradaria que a partir d’aquesta imatge i d'aquesta frase reflexionareu “La palabra convence pero el ejemplo arrastra” (Autor desconegut).




No hay comentarios:

Publicar un comentario